Marijnissen na constructief gesprek met Hoekstra: 'CDA is nu aan zet'

vrijdag 1 december 2006, 10:03

Informateur Hoekstra heeft vandaag opnieuw SP-leider Jan Marijnissen ontvangen. Hoekstra wil nagaan of een stabiele meerderheidscoalitie met de SP mogelijk is. Hij heeft dit besloten na de eerste serie verkennende gesprekken met alle fractievoorzitters.

Vandaag zal de informateur proberen te achterhalen hoe ver het compromissenbeleid van de SP gaat. Voorafgaand aan het gesprek heeft Marijnissen aangegeven dat hij bereid is compromissen te sluiten. Hij vindt wel dat het CDA eerst duidelijk moet aangeven dat het wil onderhandelen met de SP. 'Iedereen heeft zijn voorkeur uitgesproken, het CDA heeft dat niet gedaan', aldus Marijnissen.

Na het tweede gesprek zei Marijnissen dat de SP alleen meedoet in een kabinet dat de inkomensverschillen kleiner maakt. Hij noemde geen punten die in het komende kabinet zeker geregeld moeten worden. Hij vindt dat nu het CDA aan zet is.

Naar aanleiding van het gesprek met de SP-leider bepaalt Hoekstra hoe hij verder gaat met zijn onderzoek naar een mogelijke coalitie. Inmiddels heeft hij de fractievooorzitters van PvdA en CDA voor een tweede gesprek uitgenodigd. Het gesprek met Wouter Bos (PvdA) zal vandaag nog plaatsvinden, het gesprek met Jan Peter Balkenende (CDA) morgen.

bron: ANP, Rijksvoorlichtingsdienst


meer over

verwant nieuws