Nederland is klaar voor de verkiezingen

dinsdag 21 november 2006, 14:09

Morgen is het zover: dan kunnen alle kiesgerechtigden een nieuwe Tweede Kamer kiezen. Wie niet kan stemmen kan iemand anders machtigen zijn of haar stem uit te brengen. Dat kan op de oproepingskaart of stempas.

Amsterdamse gemeenteambtenaren bezorgen vandaag nog in allerijl stempassen in de Jordaan. Vorige week bleek dat daar op een aantal adressen geen stempas was ontvangen. Toen ook nog voor het weekend daarover verstuurde brieven niet waren aangekomen, besloot burgemeester Cohen ambtenaren maar als postbode te laten fungeren. Hij laat nog uitzoeken hoe dit allemaal heeft kunnen gebeuren.

In gemeenten waar de stemcomputers zijn afgekeurd en waar het rode potlood weer gehanteerd moet worden is alles onder controle. De leden van de stembureaus hebben aanvullende instructie gekregen. Voor rode potloden, stembussen en stemhokjes kon een beroep worden gedaan op het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat was niet altijd nodig. In Aalsmeer bijvoorbeeld timmerde de lokale meubelmaker de stemhokjes in elkaar.

Overigens zijn de verkiezingen eigenlijk al begonnen. Het inernetstembureau voor kiezers in het buitenland opende zaterdag al zijn virtuele deuren. Ruim 21 duizend Nederlanders in het buitenland zullen per internet hun stem uitbrengen. Dat kan, net als het stemmen in Nederland, tot morgenavond 21:00 uur.

bron: de Volkskrant, 21 november 2006


meer over

verwant nieuws