D.J.G. (Dion) Graus

foto D.J.G. (Dion) Graus
bron: Tweede Kamer

Dion Graus (1967) is sinds 30 november 2006 lid van de Tweede Kamerfractie van de PVV. Hij was presentator van een dierenprogramma op de commerciële zender TV Limburg. De heer Graus woont in Heerlen. Hij houdt zich in de Tweede Kamer vooral bezig met midden- en kleinbedrijf, landbouw, mainports, banken en financieel toezicht. De heer Graus was lid van de parlementaire onderzoeks- en enquêtecommissie kredietcrisis.

PVV
in de periode 2006-heden: lid Tweede Kamer

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Voornamen (roepnaam)

Dion Jean Gilbert (Dion)

2.

Personalia

geboorteplaats en -datum
Heerlen, 19 maart 1967

3.

Partij/stroming

partij(en)
PVV (Partij voor de Vrijheid)

4.

Hoofdfuncties/beroepen (3/6)

  • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, vanaf 30 november 2006
  • presentator en producent bij TV Limburg (commerciële regionale zender), van 2003 tot augustus 2006
  • manager "Nutraceuticals Chassot/ Vétoquinol", Franse producent van diergeneesmiddelen, van 1 juni 2002 tot 4 juni 2003

U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.

5.

Nevenfuncties

afgeleide functies, presidia etc. (2/3)
  • ondervoorzitter themacommissie Dierhouderij (Tweede Kamer der Staten-Generaal), van 18 november 2010 tot 14 juni 2011
  • lid Parlementaire Enquêtecommissie Financieel Stelsel (Tweede Kamer der Staten-Generaal), van 16 november 2010 tot 8 november 2011

U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.

6.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

7.

Activiteiten

als parlementariër (2/4)
  • Maakt zich met name sterk voor het bestrijden van dierenmishandeling en voor dierenwelzijn. Bij de ruim zestig door hem als eerste ondertekenaar aangenomen moties waren er over strengere bestraffing van stroperij en van illegaal gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, over controles bij dierproeven en over het tegengaan van handel in ivoor.
  • Had een belangrijk aandeel in de komst in 2010 van aparte dierenpolitie

In de uitgebreide versie is een overzicht van opvallend stemgedrag opgenomen.

8.

Wetenswaardigheden

algemeen (3/8)
  • Meldde tot 2010 dat hij een HBO-opleiding management had gedaan. Na navraag door NRC Handelsblad meldde hijzelf dat het een tweejarige managementopleiding voor de mobiliteitsbranche op HBO-niveau betrof, waaraan geen HBO-diploma was verbonden.
  • Leverde eind februari 2007 een dossier aan, waarin hij zich tegen de meeste van deze beschuldigingen verdedigde. Zijn fractievoorzitter Geert Wilders noemde deze verdediging afdoende, maar het rapport is niet openbaar gemaakt.
  • Volgens artikelen in NRC Handelsblad, De Limburger en het Limburgs Dagblad in december 2006 op basis van gesprekken met zakenrelaties en ex-werkgevers was hij geen manager bij een diergeneesmiddelenfirma geweest, maar dierenartsbezoeker en had hij zich ten onrechte voorgedaan als dierenarts. Verder zou er sprake geweest zijn van onjuiste declaraties. De betrokkenen weigerden in te gaan op zijn dringende verzoeken de afgelegde verklaringen in te trekken.

e-mailadres
d.graus@tweedekamer.nl

U ziet een selectie van wetenswaardigheden. In de uitgebreide versie is een overzicht van wetenswaardigheden opgenomen.

9.

Uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, opleiding en wetenswaardigheden. Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.