H. (Hero) Brinkman

foto H. (Hero) Brinkmanvergrootglas

Amsterdamse politieagent, die als PVV-dissident veel van zich deed spreken. Na de verkiezingswinst van de PVV kwam hij in november 2006 in de Tweede Kamer. Als woordvoerder binnenlandse zaken, politie, defensie, maar vooral Koninkrijksrelaties schuwde hij ferme uitspraken niet. Dat zorgde voor spanningen tijdens een delegatiebezoek aan de Antillen. In 2011 PVV-lijsttrekker bij de Statenverkiezingen in Noord-Holland en tot maart 2015 Statenlid. Kwam in 2012 in conflict met Wilders, toen hij kritisch was over organisatie en opereren van de PVV. Hij ging toen in politieke zin zijn eigen weg met nieuwe politieke bewegingen, maar zonder electoraal succes. Keerde daarna terug naar de politie, waarmee hij later echter in conflict kwam.

PVV , fractie-Brinkman (ex-PVV)
in de periode 2006-2012: lid Tweede Kamer, fractievoorzitter TK

Voornaam (roepnaam)

Hero (Hero)

Personalia

geboorteplaats en -datum
Almelo, 29 december 1964

Hoofdfuncties/beroepen (3/7)

  • werkzaam bij de politie (recherche) te Amsterdam, vanaf 2013
  • fractievoorzitter fractie-lid Brinkman (eenmansfractie), Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 20 maart 2012 tot 20 september 2012
  • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 30 november 2006 tot 20 september 2012

U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.

Partijpolitieke functies

In de uitgebreide versie is een overzicht van partijpolitieke functies opgenomen.

Nevenfuncties

afgeleide functies, presidia etc.
voorzitter vaste commissie voor Immigratie en Asiel (Tweede Kamer der Staten-Generaal), van 11 november 2010 tot 21 maart 2012

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

Activiteiten

als parlementariër
  • Publiceerde in 2008 een initiatiefnota uit over de bestuurlijke praktijken op de Antillen. Schetste aan de hand van krantenartikelen en openbare bronnen een beeld van nepotisme, zelfverrijking en criminaliteit onder bestuurders (31.506 )
  • Publiceerde in november 2009 een Defensienota (' Van buitenlandse naar binnenlandse veiligheid'), waarin werd gepleit voor een grotere rol van de Nederlandse krijgsmacht bij binnenlandse veiligheid en minder buitenlandse missies

Wetenswaardigheden

uit de privésfeer
  • Werd op 25 september 2012 door de kantonrechter in Haarlem tot een voorwaardelijke boete van 500 euro vanwege een bedreiging in 2010
  • Werd in 2016 in rang gedegradeerd en voorwaardelijk ontslagen met een proeftijd van drie jaar voor ernstig plichtsverzuim. In een mishandelingszaak had hij het onderzoek willens en wetens onjuist uitgevoerd.
  • Zijn vader was melkboer; zijn moeder werkte als schoonmaakster

verkiezingen
  • TK 2017: 1

pseudoniemen, bij-, koos- en schuilnamen
'Rambo van de Bellamybuurt' (bijnaam als politieman in Amsterdam)

Familie/gezin

In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.

Uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, opleiding en wetenswaardigheden. Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.