Verkiezingen: nieuwe partijen haken af vanwege gebrek aan steun

woensdag 11 oktober 2006, 9:26

Het blijkt voor nieuwe partijen niet makkelijk te zijn om mee te doen aan de Tweede Kamerverkiezingen. Vooral de eis voor ondersteuningsverklaringen blijkt voor velen te hoog.

Er staan 74 partijen ingeschreven bij de Kiesraad. Gisteren moesten partijen hun kandidatenlijsten inleveren samen met de ondersteuningsverklaringen. In iedere kieskring moet een kandidatenijst van een nieuwe lijst vergezeld gaan van 30 ondersteuningsverklaringen. Er zijn 19 kieskringen, dus heeft een partij die in alle kieskringen mee wil doen 19x30 is 570 ondersteuningsverklaringen nodig. Wie zo'n ondersteuningsverklaring wil tekenen moet dat bovendien doen in het gemeentehuis van zijn of haar woonplaats.

Voor veel nieuwe partijen is dat een te grote opgave. Zo lukte het de Partij voor Naastenliefde, Vrijheid en Diversiteit, in de wandelgang de 'pedopartij' niet voldoende steun te krijgen. Ook de partij waar prinses Margarita's ex, Edwin de Roy van Zuydewijn, op nummer twee staat, de Nederlandse Klokkenluiders Partij (NKP) mist voldoende steun.

Dan zijn er nog onder meer Tamara's Open Partij, de Vooruitstrevende Integratiepartij, Lijst Veldhoen, de Alliantie voor Vernieuwing en Democratie en de Vrijzinnig Democratische Partij. Allemaal partijen die op zich misschien wel goede ideeën hebben maar voor wie de ondersteuningsverklaringen een struikelblok lijken te zijn. Tamara's Open Partij overweegt wel alleen in drie of vier kieskringen mee te doen. Dan heeft de partij maar drie of vier maal deertig ondersteuningsverklaringen nodig.

Een andere bekende nieuwkomer, Nieuw Rechts, besloot ook niet mee te doen. Oprichter Michiel Smits vindt het al 'druk genoeg op rechts' met Marco Pastors, Geert Wilders en de LPF.

Overigens hebben partijen die een kandidatenlijst met ondersteuningsverklaringen indienden die nog niet helemaal in orde zijn, nog tot vrijdag de tijd voor laatste correcties en aanvullingen.

bron: de Volkskrant, pdc


Meer over

Verwant nieuws