Jonge kandidaten op SP-lijst, met Jan Marijnissen opnieuw als lijsttrekker

maandag 4 september 2006, 15:17

Op 1 september is de ontwerp-kandidatenlijst van de SP voor de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november bekendgemaakt. Jan Marijnissen is voor de zesde keer lijsttrekker. Verder staan er vijf zittende Kamerleden op de lijst en een opvallend aantal jonge nieuwe kandidaten.

De eerste nieuwkomer is het 36-jarige Eerste Kamerlid Ronald van Raak. Hij is historicus en filosoof en directeur van het wetenschappelijk bureau van de SP. Hij staat op nummer zeven op de kandidatenlijst.

Van de zittende Kamerleden heeft Fenna Vergeer besloten niet terug te komen en Arda Gerkens wilde een plek lager op de lijst. De vijf zittende Kamerleden op de lijst zijn Agnes Kant, Harry van Bommel, Jan de Wit, Krista van Velzen en Ewout Irrgang.

Op de kandidatenlijst staan verder onder anderen de nieuwkomers Renske Leijten (27 jaar) op plaats negen. Zij is voorzitter van ROOD, de organisatie van jongeren in de SP. Donald Pols (34 jaar) is nummer tien. Hij is onder meer campagneleider van Milieudefensie. De 30-jarige Sharon Gesthuizen, ex-bestuurslid van de Landelijke Studentenvakbond, staat op de dertiende plaats en Sadet Karabulut (31 jaar), raadslid in Amsterdam, is nummer vijftien. Als lijstduwer treedt de theoloog, dichter en schrijver Huub Oosterhuis op.

top van de lijst

 

bron: www.sp.nl