Negatieve berichten maken jongeren cynisch over politiek

dinsdag 1 augustus 2006, 15:05

Jongeren worden cynischer over de politiek naarmate zij uit hun eigen omgeving meer negatieve berichten over de politiek horen. Dat wijst een onderzoek door het departement politieke wetenschap van de Universiteit Leiden uit.

In het onderzoek onder 543 Nederlandse scholieren (vmbo, havo en vwo) in de leeftijd van 14 tot 19 jaar gaf bijna eenderde een negatief oordeel. Stellingen als 'de regering verspilt belastinggeld' en 'politici kicken op macht' werden door circa 50 procent van de ondervraagden geheel onderschreven.

Jongeren zijn cynischer als ze een afkeer hebben van de politiek, de indruk hebben dat het slecht gaat met Nederland, minder kennis van de politiek hebben, cynischer over alles en iedereen zijn, een minder positief gevoel over zichzelf hebben, en meer negatieve berichten over de politiek krijgen van anderen. Vooral negatieve geluiden van ouders en vrienden dragen bij aan het cynisme. Berichten in de media zijn nauwelijks van invloed, omdat jongeren als regel weinig politieke kennis opdoen via de media.

bron: persbericht Universiteit Leiden