Informateur Lubbers moet komst overgangskabinet voorbereiden

maandag 3 juli 2006, 8:35

De koningin heeft zaterdag minister van Staat Ruud Lubbers verzocht de mogelijkheid tot vorming van een overgangskabinet van CDA en VVD te onderzoeken, dat de begroting opstelt en vervroegde verkiezingen uitschrijft. Om niet bij de eerste ontmoeting met de Kamer te worden weggestemd, moeten andere partijen (zoals LPF en SGP) zich vooraf akkoord verklaren met de komst van een minderheidskabinet.

Naast CDA en VVD hadden ook de fractievoorzitters van LPF, ChristenUnie en SGP de vorming van een overgangskabinet geadviseerd. De oppositiepartijen en D66 wilden Balkenende-II in demissionaire laten doorregeren, waarbij zo snel mogelijk verkiezingen moesten worden uitgeschreven.

Naar verwachting zal Lubbers een dag of tien nodig hebben. Behalve over de begroting zal ook de opvulling van de opengevallen posten door het vertrek van de D66-bewindslieden aan de orde komen. Mogelijk wordt de post van minister Pechtold verdeeld over Donner, die dan Antilliaanse zaken krijgt, en Remkes, die bestuurlijke vernieuwing en het grotestedenbeleid op zich zal nemen. De nieuwe staatssecretaris van Onderwijs, Bruno Bruins (VVD), krijgt vermoedelijk ook mediabeleid in zijn takenpakket.

bronnen: Trouw, Het Financieele Dagblad