D66 eist aftreden minister Verdonk

donderdag 29 juni 2006, 8:55

D66 eist dat minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken opstapt na haar optreden in het debat over de naturalisatie van Ayaan Hirsi Ali. De partij, bij monde van Lousewies van der Laan, dreigt anders uit het kabinet te stappen. D66 stemde voor een motie van afkeuring tegen Verdonk, die werd ingediend door GroenLinks. Deze motie werd door een meerderheid van de Kamerleden verworpen.

Ook de PvdA, SP en ChristenUnie stemden voor de motie. De coalitiepartijen CDA en VVD vinden dat Verdonk kan aanblijven, omdat zij de steun heeft van de meerderheid van de Tweede Kamer.

Tijdens het spoeddebat gisternacht moest ook Kamervoorzitter Frans Weisglas zich verantwoorden. Terwijl hij plaatsnam achter de 'gewone' katheder, nam een plaatsvervanger tijdelijk zijn voorzittersplek in. Fractieleider Bos (PvdA), wilde namelijk weten wat er afgesproken was over het al dan niet direct informeren van de Kamer. Hierover is gesproken toen Verdonk voorzitter Weisglas, vice-premier Zalm en fractievoorzitter Van Beek (VVD) op 15 mei informeerde over de kwestie-Hirsi Ali.

Een maand geleden ontstond ophef toen Verdonk, zoals zij gisteren toegaf, te snel openbaar had gemaakt dat toenmalig VVD-Kamerlid Hirsi Ali ten onrechte haar Nederlanderschap had gekregen.

bron: PDC


verwant nieuws

achtergronden