Lijsttrekkers SP

Emile Roemer werd in 2010 het lijsttrekker van de SP. Voor hem was Jan Marijnissen vanaf 1994 vijf keer lijsttrekker. Marijnissen bracht de partij tot 25 zetels bij de verkiezingen van 2006.

Ook bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 was Roemer nog lijsttrekker. In december 2017 verliet hij de Tweede Kamer.

Eerdere lijsttrekkers

In de beginjaren was de SP die vooral lokaal actief was. Met Jan Marijnissen werd in 1994 een landelijke doorbraak bereikt, toen voor het eerst twee zetels werden behaald. Daarna groeide de partij, maar na de winst van 2006 was er weer een terugval.

Na het noodgedwongen vertrek van Marijnissen - vanwege rugklachten - werd Agnes Kant fractievoorzitter. Zij trad na de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 echter terug en Roemer volgde haar op.

1.

Overzicht

FotoNaam1e keer lijsttrekker in...
Lilian MarijnissenMarijnissen, L.M.C.2020
Emile RoemerRoemer, E.G.M.2010
Jan MarijnissenMarijnissen, J.G.Ch.A.1994

Meer over


Bent u als journalist of wetenschapper op zoek naar statistische gegevens over personen uit het biografisch archief, bijvoorbeeld gemiddelde leeftijd, ervaring, herkomst, beroep, m/v of zittingsduur? De redactie van PDC kan deze gegevens onder voorwaarden beschikbaar stellen voor wetenschappelijk onderzoek en journalistieke publicaties. Neem voor meer informatie contact op.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.