Volwaardig lidmaatschap vrouwen bij SGP, maar niet als 'ambtsdragers'

vrijdag 21 april 2006, 13:58

Het hoofdbestuur van de SGP stelt een statutenwijziging voor waardoor niet alleen mannen maar ook vrouwen lid van de partij kunnen worden. Het bestuur doet dit voorstel op basis van de vandaag verschenen notitie 'Man en vrouw schiep Hij hen'. Deze notitie werd in opdracht van het bestuur geschreven naar aanleiding van een paar voorvallen over het 'vrouwenstandpunt' van de SGP in het najaar van 2005.

Uit deze notitie is volgens het bestuur af te leiden dat de Bijbel onderscheid maakt tussen participatie binnen privaatrechtelijke organisaties, zoals verenigingen en stichtingen, en participatie in het 'publieke' domein. De Bijbel zou vrouwen wel participatie binnen privaatrechtelijke organisaties toestaan, maar niet in het publieke domein.

Dit betekent dus dat vrouwen volwaardig lid van de SGP kunnen worden, maar vervolgens namens de partij geen zitting kunnen nemen in een vertegenwoordigend lichaam zoals de Gemeenteraad, Provinciale Staten of Tweede Kamer. Ook een functie als wethouder, burgemeester of minister is voor een SGP-vrouw niet weggelegd.

Verder stelt het bestuur voor de besluitvorming over kandidering van vrouwen op een gezamenlijke lijst, bijvoorbeeld met de ChristenUnie, te decentraliseren. Een plaatselijke SGP-afdeling moet dan goedkeuring verlenen aan een gecombineerde lijst waarop ook vrouwen van een andere partij staan gekandideerd.

De voorstellen van het bestuur zullen op 24 juni as. tijdens een speciale huishoudelijke vergadering van de partij worden besproken.

bron: persbericht SGP


meer over

verwant nieuws