Nieuw burgerinitiatief voor beperking rol Koningin bij kabinetsformatie

donderdag 13 april 2006, 10:08

De Jonge Socialisten (JS) willen via een burgerinitiatief de rol van de Koningin op de politieke agenda van de Tweede Kamer zetten. De jongerenorganisatie van de PvdA vindt dat de Kamer na de verkiezingen een (in)formateur moet kiezen. Nu wordt deze door de Koningin benoemd.

Vanaf 1 mei kunnen burgers via het burgerinitiatief punten aandragen voor de agenda van de Kamer. Hiervoor zijn 40.000 handtekeningen nodig.

De staatscommissie-Cals/Donner sprak zich al in 1967 uit voor een rechtstreeks gekozen kabinetsformateur, tegelijk met de Tweede Kamerverkiezingen. In 1970 werd er een initiatiefwetsvoorstel ingediend door de Tweede Kamerleden Ed van Thijn (PvdA) en Anneke Goudsmit (D66) voor een gekozen formateur maar dit voorstel bleek het in 1971 niet te halen.

Naar aanleiding van de motie-Kolfschoten vond twee weken na de verkiezingen van 1971 een openbaar debat plaats waarin de Tweede Kamer niet tot een meerderheidsoordeel over de gewenste formateur kon komen. Terwijl D'66-leider Hans van Mierlo geen meerderheid kreeg voor zijn kandidaat Joop den Uyl, konden de partijen KVP, ARP CHU, VVD, en DS'70 het niet eens worden over een gezamenlijke kandidaat.

bron: De Volkskrant


eerder initiatief

meer over