Marijke Vos en Ruud Luchtenveld worden waarschijnlijk wethouder

dinsdag 11 april 2006, 11:09

Na Adri Duivesteijn en Myra Koomen leggen naar alle waarschijnlijkheid ook Marijke Vos en Ruud Luchtenveld hun Tweede-Kamerlidmaatschap neer. Voor beide Kamerleden is de kans groot dat zij een wethouderschap aanvaarden. Luchtenveld verdedigt binnenkort nog wel in de Eerste Kamer een door hem ingediend initiatiefvoorstel.

Marijke Vos (GroenLinks), die onder andere voorzitter was van de commissie die onderzoek deed naar de bouwfraude, is in Amsterdam voorgedragen als wethouder van zorg, milieu, personeel en organisatie, openbare ruimte en groen.

Ruud Luchtenveld (VVD) wordt op 18 april waarschijnlijk beëdigd als wethouder in Amersfoort. Hij zal dan voor de derde maal het wethouderschap in deze plaats aanvaarden. Hij wordt verantwoordelijk voor de portefeuilles ruimtelijke ordening, wonen, verkeer en monumentenzorg en archeologie. In de Kamer was hij woordvoerder staats- en bestuursrecht en burgerlijk recht.

Naar aanleiding van het vertrek van vele Kamerleden sinds de verkiezingen in 2003 waarschuwt Kamervoorzitter Frans Weisglas voor 'een verlies aan ervaring en collectief geheugen'. Hij roept de politieke partijen op om bij de volgende verkiezingen niet alleen nieuwelingen op hoge plaatsen op de kieslijst te zetten. Tot nu toe verlieten 31 leden de Tweede Kamer. In de periode 1977-1981 waren dat er overigens 49.

bron: Gemeente Amsterdam, Gemeente Amersfoort, Weekboek van de Voorzitter (3-9 april)