Ook Europarlementariërs kunnen zich tijdelijk laten vervangen

woensdag 22 maart 2006, 12:12

Door aanneming van een amendement-Duyvendak/De Pater-van der Meer kunnen ook Europarlementariërs zich in geval van (langdurige) ziekte of zwangerschap tijdelijk laten vervangen. Minister Pechtold had zich hier tegen verklaard, omdat hij problemen verwacht als er een uniforme Europese regeling voor de vervanging komt. Het amendement op het wetsvoorstel dat de tijdelijke vervanging van volksvertegenwoordigers regelt, werd desondanks met alleen de VVD tegen aangenomen.

De mogelijkheid van vervanging van Europarlementariërs is actueel geworden door de zwangerschap van Kathalijne Buitenweg, lid van het Europees Parlement voor GroenLinks.

Andere wijzigingen die de Tweede Kamer aanbracht, waren het opnemen van de mogelijkheid dat ook iemand die al als tijdelijke vervanger optreedt, in aanmerking komt voor de vervulling van een tussentijdse vacature. Verder kan in de laatste zestien weken voor het einde van de zittingstermijn geen tijdelijke vervanging meer plaatsvinden.

Het wetsvoorstel, waar alleen de fracties van VVD en SGP tegen stemden, zal binnenkort door de Eerste Kamer worden behandeld.

bron: stenogram TK, 21 maart 2006


verwant nieuws