Fractie Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten (S&D)

Logo Socialisten en Democraten in het Europees Parlement

De Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten (S&D) is de sociaaldemocratische fractie in het Europees Parlement. De fractie is ontstaan als een alliantie tussen de Partij van de Europese Sociaal-Democraten (PES) en de Italiaanse Democratische Partij.

De fractie van de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten (S&D) heeft 141 leden afkomstig uit 26 lidstaten, en is daarmee de op een na grootste fractie in het Europees Parlement. Op het hoogtepunt in 1999 hadden de Sociaal Democraten 233 zetels in het Europees Parlement.

Namens Nederland is de PvdA bij de S&D aangesloten, evenals bijvoorbeeld de Duitse SPD en de Spaanse PSOE. De Spaanse Iratxe García Pérez is voorzitter van de S&D fractie. In 2019 stond Frans Timmermans namens de PvdA op de lijst van de S&D, maar doordat hij lid werd van de Europese Commissie, kon hij zijn zetel niet innemen.

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Positie

De S&D fractie staat voor een inclusieve Europese samenleving op basis van de beginselen van vrijheid, gelijkheid, solidariteit, diversiteit en rechtvaardigheid. De fractie werkt aan verbetering van leef- en werkomstandigheden, consumentenrechten, duurzame ontwikkeling, de hervorming van de financiële markten en de mensenrechten, en streeft naar een sterker, gelijker en democratischer Europa. Groei en het streven naar meer werkgelegenheid moeten centraal staan in het economische beleid. Een schoon milieu moet worden bevorderd door invoering van het principe 'de vervuiler betaalt'. Andere belangrijke punten zijn: voedselveiligheid, een open en gezamenlijke markt voor alle lidstaten, internationale samenwerking bij de bestrijding van terrorisme en vrijwaring van elke vorm van discriminatie.

2.

Fractievoorzitter

De S&D fractie wordt in het Europees Parlement geleid door Iratxe García Pérez (1974). Pérez is sinds 2004 lid van het Europees Parlement namens de Partido Socialista Obrero Español (PSOE). Naast Pérez heeft de S&D negen ondervoorzitters.

3.

Historische ontwikkeling

Al sinds 1953 bestaat er een sociaaldemocratische fractie in het Europees Parlement (en zijn voorlopers) en daarmee is het de op één na oudste politieke fractie in het Europees Parlement na de Fractie Europese Volkspartij (EVP).

In juni 2009 nam de fractie de huidige naam van fractie van de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten (S&D) aan, na een alliantie tussen de Partij van de Europese Sociaal-Democraten (PES), die verschillende sociaaldemocratische partijen uit Europa verenigt, en de Italiaanse Democratische Partij.

 

5.

Aantal leden per land

Land Aantal leden
België 2
Bulgarije 5
Cyprus 2
Denemarken 3
Duitsland 16
Estland 2
Finland 2
Frankrijk 7
Griekenland 1
Hongarije 5
Italië 16
Kroatië 4
Letland 2
Litouwen 2
Luxemburg 1
Malta 4
Nederland 6
Oostenrijk 5
Polen 7
Portugal 9
Roemenië 10
Slovenië 2
Slowakije 1
Spanje 21
Tsjechië 1
Zweden 5