Verhagen wil minder Tweede-Kamerleden

vrijdag 30 december 2005, 11:09

Maxime Verhagen wil het aantal Tweede-Kamerzetels terugbrengen naar 100. De CDA'er zegt dit op persoonlijke titel in het weekblad 'Intermediair'. Volgens Verhagen is een kleinere Tweede Kamer slagvaardiger en minder ontvankelijk voor mediahypes.

Doordat er slechts 30 Kamerleden nodig zijn om een spoeddebat mogelijk te maken, gaat er nu veel tijd verloren aan spoeddebatten die inhoudelijk te weinig voorstellen, aldus Verhagen. Dit verstoort de reguliere agenda van de Tweede Kamer. Zo heeft Verhagen al eens een door hem aangevraagd regulier debat laten omzetten in een spoeddebat, om te voorkomen dat het van de agenda zou worden gedrukt door een tussengekomen spoeddebat.

Tot 1956 telde de Tweede Kamer nog 100 zetels, maar bij de Grondwetsherziening van dat jaar werd het aantal uitgebreid naar 150. Voor inkrimping van het aantal Kamerzetels zou weer een verandering van de Grondwet nodig zijn. In het verleden hebben meer politici gepleit voor een kleinere Tweede Kamer. VVD-aanvoerder Jozias van Aartsen schetste twee jaar geleden zijn ideaalbeeld met 100 Kamerleden.

PvdA-woordvoerder Niesco Dubbelboer steunt het voorstel van Verhagen, maar doet dat eveneens op persoonlijke titel en niet namens zijn partij. Dubbelboer vindt echter de argumentatie van Verhagen 'nergens op slaan'. Volgens Dubbelboer moet de Tweede Kamer inkrimpen vanwege de toenemende invloed van de Brusselse besluitvorming en de zwaardere rol voor gemeenten. ChristenUnie-leider André Rouvoet noemt verkleining van de Tweede Kamer een schijnoplossing.

bron: de Volkskrant 29 december 2005


Weetje

Verwant nieuws

Meer over