Kiesraad krijgt toezichthoudende rol bij partijfinanciering

dinsdag 27 december 2005, 12:18

Giften aan politieke partijen boven de 2000 euro moeten openbaar worden gemaakt en giften boven de 20.000 euro zijn verboden. De Kiesraad gaat daarop toezien. Partijen die zich niet aan de regels houden kunnen geldboetes krijgen. Dat geldt ook voor gelieerde stichtingen en instellingen, zoals de wetenschappelijke instituten van partijen en voor lokale afdelingen.

Dit staat in het nog vertrouwelijke voorstel Wet financiën politieke partijen. De ministers Remkes en Pechtold hebben het voorstel vorige week met de voorzitters van de partijen besproken. De voorzitters ondersteunen het en zien het ook als een stap vooruit. Het voorstel moet nog bij de Tweede Kamer worden ingediend.

Nederland is nog een van de weinige landen in Europa waar geen wettelijke regeling voor partijfinanciering is. Dat kan soms tot verborgen geldstromen leiden. Zo bleek vorig jaar pas dat de LPF financieel afhankelijk is van vastgoedhandelaren. Met het nieuwe wetsvoorstel moet de integriteit en onafhankelijkheid van politieke partijen worden gewaarborgd.

bron: NRC Handelsblad, 23 december 2005


meer over