Parlementair Onderzoek Tbs-stelsel: openbare gesprekken in maart

maandag 19 december 2005, 16:49

Uit een tussenrapportage van de Tijdelijke commissie onderzoek TBS blijkt dat de commissie ondanks een kleine vertraging nog verwacht na het mei-reces haar rapport aan de Tweede Kamer aan te kunnen bieden. De openbare gesprekken zullen naar verwachting in maart plaatsvinden.

De commissie moet onderzoeken hoe het komt dat het tbs-stelsel niet in staat is de maatschappij te beschermen tegen mensen die na hun behandeling weer in de fout gaan. Daarvoor zijn een aantal onderzoeksvragen geformuleerd. Twee van deze vragen heeft de commissie (deels) aan Regioplan Beleidsonderzoek Amsterdam uitbesteed:

  • Hoe werkt het huidige systeem van het tbs-stelsel?
  • Is er al eerder onderzoek uitgevoerd en wat zijn de conclusies daarvan?

De beantwoording van twee andere onderzoeksvragen loopt echter vertraging op doordat die afhankelijk is van onderzoek dat momenteel door het ministerie van Justitie wordt uitgevoerd. Het gaat dan om een onderzoek naar ontvluchtingen en een internationaal rechtsvergelijkend onderzoek. Beide onderzoeken zouden eind januari 2006 zijn afgerond, maar dat wordt nu naar verwachting eind februari 2006, respectievelijk eind maart 2006.

De commissie heeft inmiddels wel werkbezoeken gebracht aan de kliniek Veldzicht in Balkbrug en de GGZ-Drenthe te Assen. Een bezoek aan de Pompestichting te Nijmegen staat op het programma. In januari bezoekt de commissie Engeland en Duitsland om zich te oriënteren op de wijze waarop onze omringende landen met geestelijk gestoorde delinquenten omgaan.

bron: brief Tijdelijke commissie onderzoek TBS aan Tweede Kamer