Wouter Bos ambieert premierschap

maandag 12 december 2005, 11:28

Afgelopen zaterdag maakte Wouter Bos op het PvdA congres bekend zich beschikbaar te stellen voor een mogelijk premierschap. 'Ik zie een land zonder zelfvertrouwen en zonder trots. Maar dit land kan zoveel beter. Dat wil ik niet alleen maar roepen. Dat wil ik laten zien', aldus Bos.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2003 was Bos wel de lijsttrekker van de PvdA, maar ambieerde hij het premierschap niet. Hij schoof toen op het laatste moment burgemeester Cohen van Amsterdam als kandidaat-premier naar voren. Dat leidde tot veel kritiek.

Op het congres namen de leden na vijf jaar afscheid van hun voorzitter Ruud Koole. Onder zijn leiding vond er bij de PvdA partijvernieuwing plaats. Voormalig europarlementariër Michiel van Hulten volgt Koole op als voorzitter. Van Hulten wil vooral de leden in de partij meer ruimte geven.

Verder sprak het congres zich uit voor een andere procedure bij kabinetsformaties. De leden zijn van mening dat niet de Koningin, maar de Tweede Kamer de formateur moet aanwijzen. Wouter Bos, voorstander van de huidige procedure kon zijn leden niet overtuigen, zij scharen zich massaal achter een amendement dat door vijf afdelingen was ingediend.

bron: www.pvda.nl


verwant nieuws