Rouvoet: ook bij niet-gelovigen is soms sprake van fundamentalisme

woensdag 23 november 2005, 9:20

Politici die zich tegen religie keren en de verlichting prediken, zijn vaak net zo 'fundamentalistisch' als zij die zeggen religieus geïnspireerd te zijn. Dat zei politicus-van-het-jaar 2004 André Rouvoet bij de presentatie van het Jaarboek Parlementaire Geschiedenis 2005. Het thema van dat jaarboek is 'God in de Nederlandse politiek'.

Rouvoet richtte zijn verwijt met name tot de fractie van D66 en tot VVD-Kamerlid Hirsi Ali. Hij stelt dat zij zo overtuigd zijn van hun eigen gelijk en hun afkeer van religie zo belijden, dat dit tot intolerantie leidt. Als voorbeeld noemde hij de discussies in de Tweede Kamer over smalende godslastering en over 'intelligent design' als tegenhanger van de evolutieleer, waarbij met name bij D66 het respect voor andersdenkenden ver te zoeken was.

Als christen-politicus wees Rouvoet op het vele goede dat christelijke politiek heeft gebracht. Wel erkende hij dat zaken ook verkeerd zijn gegaan en dat evangelische inspiratie tot uiteenlopende keuzes kan leiden. Ook uit naam van 'verlichting' en atheïsme zijn echter misstappen gedaan. Dat besef zou voor 'verlichtingsfundamentalisten' reden voor enige bescheidenheid moeten zijn.

bron: PDC