Nevenfuncties bewindslieden van 76 terug naar 14

maandag 17 oktober 2005, 9:04

Het aantal nevenfuncties van bewindslieden wordt flink teruggebracht. Dit heeft het kabinet afgelopen vrijdag besloten. De veertien overgebleven functies zijn vooral lidmaatschappen van comités van aanbeveling, waarvan zeven nauw samenhangen met de hoofdfuncties van de bewindspersonen.

Aanleiding voor dit besluit was de commotie die in augustus ontstond rond de nevenactiviteiten van bewindslieden. Een groot aantal bewindslieden bleek deze uit te oefenen zonder toestemming van premier Balkenende. Het grote aantal functies kwam aan het licht toen bleek dat minister Veerman van landbouw nog in het Franse handelsregister geregistreerd stond als directeur van enkele van zijn Franse bedrijven.

Bij de nevenfuncties zijn lidmaatschappen van verenigingen niet mee gerekend. Zo behoudt minister Remkes van Binnenlandse zaken het ambassadeurschap van het Jenevergenootschap. Verder houden de bewindslieden naast deze veertien nog zestien functies aan, omdat deze functies voor of in de loop van 2006 eindigen.

bron: ANP


verwant nieuws: