Arno Visser voorzitter Tbs-onderzoekscommissie

vrijdag 14 oktober 2005, 11:31

De VVD'er Visser is gisteren door de leden van de tijdelijke commissie Onderzoek tbs-stelsel formeel gekozen tot voorzitter. De onderzoekscommissie werd op 22 september 2005 ingesteld naar aanleiding van een motie van de Tweede-Kamerleden Wolfsen (PvdA) en Weekers (VVD).

Onderzoeksopdracht is 'de huidige stand van de forensische zorg (psychisch gestoorde delinquenten en geestelijk gestoorden die delictgevaarlijk zijn), verhelderd te krijgen zodat de politiek op dit punt de juiste keuzes kan maken'.

Aan de benoeming van de voorzitter, de overige commissieleden en de vaststelling van de definitieve onderzoeksopdracht is een hoop politiek getouwtrek vooraf gegaan. Andere partijen hebben het CDA beschuldigd van vertragingstactieken en het verbreden van de onderzoeksopdracht tot de hele tbs-keten, in plaats van alleen het justitiedeel. Zo zou het CDA de 'eigen' minister Donner (Justitie) in bescherming willen nemen.

Aanvankelijk was de verwachting dat Weekers commissievoorzitter zou worden. Deze wilde dat echter alleen als zijn collega-justitiewoordvoerders Wolfsen en Van Haersma Buma (CDA) eveneens in de commissie zouden gaan zitten. Uiteindelijk kozen zij er echter voor om zich niet maandenlang in een commissie te laten opsluiten, maar hun handen vrij te houden voor het politieke debat met minister Donner.

Door alle vertraging zal de onderzoekscommissie naar verwachting pas voor de zomer van 2006 een eindrapport uitbrengen. De motie-Wolfsen/Weekers ging nog uit van eind 2005.

Bron: Persbericht Tweede Kamer 13 oktober 2005 en NRC Handelsblad 7 oktober 2005


Overige commissieleden

Relevante Tweede-Kamerstukken (in PDF)