Tweede Kamer oneens over Europadebat

vrijdag 30 september 2005, 9:58

De Tweede Kamer is het afgelopen donderdag niet eens geworden over de organisatie van het nationale Europadebat. Het voorstel was dat het debat zowel door de Tweede Kamer als de regering zou worden georganiseerd, hier werd echter geen overeenstemming over bereikt.

Verdeeldheid heerst onder de partijen over het debat met de burger over de toekomst van Europa. De VVD was vanaf het begin tegen het Europadebat. GroenLinks en de SP wensen een parlementair onderzoek. De ChristenUnie wil dat het kabinet en de Tweede Kamer samen het debat aansturen, maar een aparte parlementaire werkgroep moet conclusies over de inspraak van de burgers trekken. De PvdA wil dat het debat afzonderlijk van het kabinet wordt opgezet. PvdA-woordvoerder Timmermans diende een motie in waarin hij pleit voor het schrappen van de betrokkenheid van de regering. Het CDA en D66 willen echter vasthouden aan het oorspronkelijke voorstel.

Nadat 61,5% van de kiezers in juni tegen de Europese Grondwet stemde, werd de SP-motie om een brede maatschappelijke discussie over de negatieve uitslag te houden door een ruime kamermeerderheid gesteund.

bron: Volkskrant en Trouw


verwant nieuws

meer over