Advies Kiesraad: Geen experimenten met kiesstelsel

woensdag 28 september 2005, 9:07

Ons kiesstelsel leent zich niet voor experimenten, dit concludeert de Kiesraad in haar advies aan het kabinet. Op verzoek van minister Pechtold bracht de Kiesraad advies uit over het kabinetsvoorstel om de voorkeursdrempel bij Tweede-Kamerverkiezingen te verlagen.

Het kabinet wil de voorkeursdrempel van 25% naar 12,5% verlagen. Het veranderen van de voorkeursdrempel wijzigt echter substantieel ons kiesstelsel. Mogelijke gevolgen van deze verandering zijn een toename van het persoonlijke element in het kiesstelsel en een afname van de invloed van politieke partijen. Ook kan de verandering betekenen dat specialisten niet terugkeren in de Tweede Kamer, omdat ze geen achterban hebben of geen publicitair aantrekkelijke portefeuille.

Bovenal miste de Kiesraad een motivering voor de voorkeursdrempelverlaging. Verder constateert de Kiesraad dat het kabinet tweeslachtig werkt. Het kabinet wil de drempel voor kandidaten om bij voorkeur te worden gekozen verlagen, maar stelt ook een burgerforum in om na te denken over een geheel nieuw kiesstelsel.

bron: Kiesraad


meer over