Amsterdam doet niet deel aan stemexperiment

vrijdag 9 september 2005, 11:09

Afgelopen woensdag verklaarde burgemeester Cohen dat de gemeente Amsterdam niet deel zal nemen aan het stemexperiment van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Hierdoor kunnen de Amsterdammers bij de komende gemeenteraadsverkiezingen niet in alle stembureaus van hun hele stad stemmen.

Alle gemeenten zijn door minister Pechtold uitgenodigd om bij de gemeenteraadsverkiezingen deel te nemen aan het project Stemmen in een Willekeurig Stemlokaal. De kiezer kan dan overal in zijn gemeente terecht om te stemmen. Met dit idee is tijdens de Europese verkiezingen in de gemeenten Deventer, Assen, Heerlen en Nieuwegein al geëxperimenteerd, de resultaten waren succesvol.

Wegens technische redenen is de gemeente Amsterdam niet in staat om mee te doen. Volgend jaar gebruikt de gemeente voor het eerst overal stemcomputers, maar die stemcomputers kunnen maar vijf verkiezingen tegelijk aan. Aangezien men in Amsterdam de deelraden tegelijk met de gemeenteraad kiest, vinden er in de stad voor de computer meer dan vijf verkiezingen plaats omdat de computer elke deelraad als aparte verkiezing telt.

bron: www.parool.nl


verwant nieuws