Rechter ontneemt SGP overheidssubsidies

donderdag 8 september 2005, 12:21

Gisteren bepaalde de rechtbank in Den Haag dat de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) geen recht meer heeft op overheidsubsidie, zolang de partij vrouwen blijft discrimineren. Vrouwen kunnen volgens de statuten van de partij geen volwaardig lid worden, zij ontvangen van de partij geen stemrecht en mogen geen politieke en bestuursfuncties uitoefenen. Het proces was aangespannen door het proefprocessenfonds Clara Wichmann.

Deze praktijk is strijdig met het Vrouwenverdrag van de Verenigde Naties dat Nederland eind jaren tachtig geratificeerd heeft. De Nederlandse overheid is hierdoor verplicht om discriminatie van vrouwen in het politieke en openbaren leven tegen te gaan. In dit geval is de overheid nalatig geweest en heeft het zelfs de SGP met 1,1 miljoen euro per jaar gesubsidieerd.

Het stopzetten van overheidssubsidies betekent 'een forse aderlating voor de partij', aldus SGP-fractievoorzitter in de Tweede Kamer Van der Vlies. Maar hij benadrukte dat in de discussie over het toelaten van vrouwen als volwaardig partijlid, niet de financiële maar de inhoudelijke argumenten bepalend zullen zijn. De SGP baseert zich daarbij op de Bijbel. De uitspraak van de rechter is baanbrekend, omdat niet eerder een grondrecht boven het ander is geplaatst. De rechtbank geeft in deze zaak aan dat het discriminatieverbod boven de vrijheden van godsdienst en vereniging gaat. De Nederlandse Staat gaat in beroep tegen de uitspraak.

bron: ANP


meer over