Veerman ongeschonden door debat; niveau nevenfuncties bewindslieden valt tegen

vrijdag 2 september 2005, 9:18

Minister Veerman van Landbouw (CDA) is gisteren ongeschonden door het debat in de Tweede Kamer gekomen. Hij moest daar tekst en uitleg geven, omdat hij in het Franse handelsregister nog steeds geregistreerd stond als directeur van enkele Franse bedrijven. In 2003 had hij ook nog een jaarrekening van de vennootschap 'Veerman France' ondertekend.

Gisteren zijn naar aanleiding van de commotie rond minister Veerman ook nog de nevenfuncties van de andere bewindslieden gepubliceerd. Het zou gaan om ongeveer vijftig nevenfuncties waarvoor geen toestemming aan premier Balkenende gevraagd is. Bewindslieden mogen alleen nevenfuncties uitoefenen als premier Balkenende daar persoonlijk toestemming voor heeft gegeven.

De functies bleken echter niet meer om het lijf dan het lidmaatschap van een comité van aanbeveling van bijvoorbeeld kleinschalige evenementen, verenigingen en welzijnsprojecten. Staatssecretaris Van Geel (CDA) is degene die de meeste 'nevenfuncties' niet heeft gemeld toen hij aantrad, namelijk elf. Hij wordt op de voet gevolgd door minister Brinkhorst (D66) met tien nevenfuncties en staatssecretaris Schultz (VVD) met negen nevenfuncties.

Desalniettemin zal premier Balkenende vandaag zijn collega's bij de ministerraad terechtwijzen: 'Ik moet helaas vaststellen dat deelname aan comités van aanbeveling of soortgelijke nevenactiviteiten (...) geheel ten onrechte door bewindspersonen en ministeries in onvoldoende mate zijn begrepen als 'nevenfunctie' op het aanvaarden waarvan grote restricties van toepassing zijn', aldus premier Balkenende.

bron: ANP


meer over