PvdA eist toegankelijkheid archiefstukken Greet Hofmansaffaire

donderdag 18 augustus 2005, 13:32

Het PvdA-Tweede-Kamerlid Kalsbeek wil dat de nu nog in het het Koninklijk-Huisarhief berustende stukken over de Greet Hofmansaffaire worden overgedragen aan het Nationaal archief. Zij vraagt dit aan premier Balkenende nadat gisteren de Rijksvoorlichtingsdienst bekend maakte dat de historicus Cees Fasseur een boek gaat schrijven over deze affaire. Hij krijgt daarvoor toegang tot het archief van het Koninklijk Huis.

Bij het opruimen van Paleis Soestdijk, het paleis van de vorig jaar overleden Koningin Juliana en Prins Bernhard, zijn stukken over de Greet Hofmansffaire te voorschijn gekomen. Deze affaire speelde in de jaren vijftig, waarbij Koningin Juliana onder invloed van de gebedsgenezeres Greet Hofmans kwam te staan. Dit had een constitutionele crisis tot gevolg die door een commissie onder leiding van politiek zwaargewicht Beel werd bezworen. Maar het fijne van deze zaak is nooit boven water gekomen.

Nu Prof. Cees Fasseur toestemming van de regering krijgt de stukken uit het Koninklijk-Huisarchief te bekijken, eist Ella Kalsbeek uitvoering van haar vorig jaar door de Tweede Kamer aangenomen motie. Daarin wordt gesteld dat stukken uit het Koninklijk-Huisarchief die de uitoefening van de functie van het staatshoofd betreffen, in het Nationaal Archief thuishoren. 'Het is overigens niet zo dat jut en jul dan bij de stukken kunnen', aldus het Tweede-Kamerlid.

Kalsbeek twijfelt niet aan de integriteit van Fasseur, maar zijn werk is niet te controleren. Dat vindt zij niet wetenschappelijk.

bron: ANP, de Volkskrant