Europees Parlement wil uniforme salarisregeling

vrijdag 24 juni 2005, 12:32

Het Europees Parlement (EP) heeft ingestemd met een nieuwe salarisregeling. Deze houdt in dat europarlementariërs uit alle lidstaten van de Europese Unie na de EP-verkiezingen van 2009 een maandsalaris van ongeveer 7.000 euro krijgen. Van de 732 EP-leden stemden er gisteren 403 vóór en 89 tegen; 92 leden onthielden zich van stemming.

Op dit moment ontvangen EP-leden nog hetzelfde als parlementariërs uit hun land van herkomst. Hierdoor varieert het salaris van rond de 800 euro per maand voor de Hongaren tot ruim 12.000 euro voor Italiaanse EP-leden. Als de herziening doorgaat, gaan sommige europarlementariërs uit Oost-Europa meer verdienen dan hun eigen minister-president. De Italiaanse EP-leden zullen van de Italiaanse regering compensatie krijgen voor hun inkomensverlies.

Tweede-Kamerleden en dus ook Nederlandse EP-leden krijgen een schadeloosstelling van 6.645 euro per maand, maar op het salaris van Nederlandse EP-leden wordt thans 11.530 euro per jaar gekort in verband met de hoge onkostenvergoedingen van het Europees Parlement. Overigens hebben de Nederlanders in een eigen gedragscode afspraken gemaakt over het gebruik van de reiskostenvergoeding.

Eind 2003 ging het EP al eens akkoord met een uniform salaris van ongeveer 8.600 euro per maand, maar de Raad van ministers hield dit voorstel begin 2004 tegen. Sommige landen vonden het salaris namelijk te hoog. Naar verwachting zal de Raad volgende week wel instemmen. Dit om het geschonden vertrouwen in de Europese Unie enigszins op te vijzelen en een einde te maken aan de al jaren slepende discussie.

Onder het nieuwe systeem krijgen europarlementariërs alleen nog de werkelijk gemaakte reiskosten vergoed. Hiervoor zullen ze hun vervoersbewijs moeten overleggen. Nu hebben ze nog recht op een vergoeding voor het hoogste tarief, business class, terwijl ze in werkelijkheid dikwijls veel goedkoper reizen. Ook op deze nieuwe systematiek is dus kritiek mogelijk, aangezien deze geen prikkel bevat om goedkoper te reizen.

Andere onderdelen van de nieuwe regeling zijn:

  • een verblijfskostenvergoeding van 268 euro per werkdag;
  • een maandelijkse vergoeding van 3.785 euro voor kantoorkosten;
  • een maandelijkse vergoeding van 14.865 voor het betalen van medewerkers.

De lucratieve pensioenregeling voor europarlementariërs wordt versoberd. Desondanks hoeven de EP-leden straks nog steeds niet mee te betalen aan hun eigen pensioenopbouw. Enkele Nederlandse leden hebben te kennen gegeven hier niet gelukkig mee te zijn. Voor Joost Lagendijk (GroenLinks) was dit reden om zich van stemming te onthouden.

bron: Het Financieele Dagblad, Trouw, de Volkskrant


Meer over