Lubbers: zachte sturing Koningin Beatrix bij voorkeuren ministers

vrijdag 29 april 2005, 9:19

Koningin Beatrix oefende 'enige zachte sturing bij de voorkeuren voor ministers' uit. Dat zei Ruud Lubbers, minister-president van 1982-1994 en formateur in 1982, 1986 en 1989, gisteren in een tv-programma ter gelegenheid van het 25-jarig regeringsjubileum van de Koningin. Maar, aldus Lubbers, de zachte hand werd nooit een sturende hand.

Alle vier de premiers die koningin Beatrix meemaakten, benadrukten haar betrokkenheid en prezen de dossierkennis van de Koningin. Over de periode voorafgaand aan het huwelijk van prins Willem-Alexander zei toenmalig minister-president Wim Kok; 'er heerste een wat broeierige sfeer'. Hij doelde daarbij op de mogelijke aanwezigheid van de vader van de bruid, de omstreden Argentijnse ex-staatssecretaris Zorreguieta, en het streven van D66 de politieke invloed bij het staatshoofd weg te halen.

Ook de Koningin kwam aan het woord. Zij had zich het Koningschap anders en minder eenzaam voorgesteld. Aan aftreden denkt zij voorlopig niet. Zij wil het kroonprinselijk paar nog de tijd gunnen een rustig gezinsleven op te bouwen, net zoals haar moeder dat haar en prins Claus heeft gegund.

bron: jubileuminterview Nederland 2, 28 april 2005


meer over

de premiers en hun samenwerkingsperiode met koningin Beatrix