Tentoonstelling over Aletta Jacobs in de Tweede Kamer

woensdag 27 april 2005, 14:10
 Aletta Jacobs vergrootglas

Aletta Jacobs was een belangrijk voorvechtster van het vrouwenkiesrecht. Toen in 1917 vrouwen eindelijk het recht kregen om te worden gekozen, was zij Tweede-Kamerkandidaat voor de VDB. Het toenmalige stelsel van voorkeurstemmen (sic) verhinderde dat zij werd gekozen. Enkele (mannelijke) kandidaten die lager dan zij op de kandidatenlijst stonden, passeerden haar.

Morgen opent Tweede-Kamervoorzitter Frans Weisglas in het gebouw van de Tweede Kamer een tentoonstelling over Aletta Jacobs. De titel daarvan is 'Een onwrikbaar geloof in rechtvaardigheid - Aletta Jacobs 1854-1929'. Aanleiding is het verschijnen van een door Mineke Bosch geschreven biografie. Het eerste exemplaar daarvan zal aan minister Van der Hoeven worden overhandigd.

Op de tentoonstelling zijn onder meer brieven, spotprenten, foto's en schilderijen te zien. Tevens wordt een korte film vertoond. De expositie in de Statenpassage duurt van 2 mei tot en met 4 november 2005 en is op werkdagen tussen 10.00 en 17.00 uur gratis te bezoeken.

bron: voorlichting Tweede Kamer