J.D. van der Capellen tot den Pol

Politicus uit de Betuwe die ten tijde van de Republiek Statenlid voor Overijssel was. Werd één van de voornaamste patriottische leiders en publiceerde in 1781 anoniem het pamflet 'Aan het volk van Nederland', waarin hij zich afzette tegen het stadhouderlijke bewind. Was als Statenlid al direct in conflict gekomen met de gevestigde orde door te pleiten voor vlootversterking, afschaffing van de drostendiensten en grotere vrijheid van meningsuiting. Pleitbezorger van burgerdemocratie en bestuurlijke hervormingen, zonder echter volledig te willen breken met de maatschappelijke ordening. Overleed op 42-jarige leeftijd. Gehaat bij de orangisten, die in 1787 zijn - overigens al ontruimde - graf opbliezen.

in de periode 1771-1784: historische figuren

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Voornamen

Joan Derk

2.

Personalia

geboorteplaats en -datum
Tiel, 2 november 1741

overlijdensplaats en -datum
Tiel, 6 juni 1784

begraafplaats en -datum
  • Gorsselse heide, 1784
  • herbegraven, 1786

3.

Hoofdfuncties/beroepen

  • landeigenaar en ambachtsheer
  • lid Staten van Overijssel, van oktober 1772 tot 6 juni 1784 (voor de Ridderschap)

4.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

5.

Wetenswaardigheden

algemeen (3/11)
  • Onderhield contacten met patriottische voormannen als C.L. van Beyma, De Gijselaar, Hooft en zijn neef Robert Jasper van der Capellen tot de Marsch
  • Keerde zich tegen het stelsel van huurlegers en pleitte voor oprichting van vrijkorpsen en voor militaire oefening in de steden
  • Werd aanvankelijk begraven op de Gorsselse heide. Het (geruimde) graf werd in 1787 door orangisten geplunderd en verwoest door buskruit.

anekdotes en citaten
  • Pim Fortuyn spiegelde zich aan Joan Derk van der Capellen. Hij schreef in 1992 een nieuw 'Aan het Volk van Nederland'.

U ziet een selectie van wetenswaardigheden. In de uitgebreide versie is een overzicht van wetenswaardigheden opgenomen.

6.

Familie/gezin

In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.

7.

Uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, opleiding en wetenswaardigheden. Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.