D66-oprichter en oud-minister Hans Gruijters overleden

dinsdag 19 april 2005, 14:02

Hans Gruijters, één van de oprichters van D66 en minister van Volkshuisvesting in het kabinet-Den Uyl, is op 73-jarige leeftijd overleden

De oorspronkelijk uit Brabant afkomstige Gruijters was tot midden jaren zestig lid van de VVD. Hij zat voor die partij in de Amsterdamse gemeenteraad, maar hij brak met de VVD na een conflict rond het huwelijk van Beatrix en Claus. In 1972 werd hij Tweede-Kamerlid en kort daarna minister. Zijn benoeming was omstreden vanwege uitspraken van hem over de vermeende onbetrouwbaarheid van christen-democraten.

Als minister voor een partij die op dat moment bijna ter ziele was, koos hij overigens soms de kant van de christen-democraten, zoals in het bijna-conflict over de levering van reactorvaten door RSV aan Zuid-Afrika in 1976. Hij had als minister onder meer een belangrijk aandeel bij de spreiding van rijksdiensten, bij een wijziging in de financiering van de woningbouw en bij de voorbereiding van de Verstedelijkingsnota.

Na zijn ministerschap werd Gruijters burgemeester van de groeikern Lelystad. Hij was dat van 1980 tot midden 1996. In 1979 ging de functie van Commissaris van de Koningin in Utrecht aan zijn neus voorbij.

bron: ANP, biografisch archief PDC