Pechtold wil burgers betrekken bij vernieuwing

vrijdag 15 april 2005, 14:06

Minister Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties) wil ook de burgers betrekken bij het zoeken naar manieren voor bestuurlijke vernieuwing. Dit heeft de minister woensdag in de Tweede Kamer gezegd. Pechtold benadrukte geen 'Haags gezelschapsspel' van het debat te willen maken. Desondanks wees hij het idee van GroenLinkser Duyvendak voor een conventie met bestuurders niet op voorhand af.

'Haags gedoe' is volgens de nieuwe D66-minister ook de oorzaak van de afgenomen steun onder de bevolking voor de gekozen burgemeester. Hij houdt vast aan de afspraak uit het Paasakkoord om de rechtstreekse verkiezing van de burgemeester in de Grondwet op te nemen.

Volgens PvdA-Kamerlid Dubbelboer zal het hierdoor moeilijk worden overeenstemming te bereiken over andere onderwerpen op het gebied van bestuurlijke vernieuwing. De linkse oppositie wil een door de gemeenteraad gekozen burgemeester, maar de coalitie vindt dat 'achterkamertjespolitiek'.

In een ander Kamerdebat riep minister Pechtold de Tweede Kamer op prioriteiten te stellen voor het project 'Andere Overheid'. Het resultaat is dat de minister zich gaat richten op digitale dienstverlening, minder regels in de zorg en het onderwijs en hervorming van de rijksdienst.

bron: Staatscourant


Verwant nieuws

Meer over