Europarlementariërs vragen salarisverhoging

vrijdag 18 maart 2005, 14:18

Een groot aantal Nederlandse europarlementariërs wil af van de korting op hun 'schadeloosstelling' (hun salaris). Dit blijkt uit een brief die Hans Blokland, de voorzitter van de ChristenUnie/SGP-delegatie in het Europees Parlement, op 25 februari 2005 aan premier Balkenende, minister Remkes (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en Tweede-Kamervoorzitter Frans Weisglas heeft geschreven.

Blokland heeft de brief, als deken (oudste) van de Nederlandse europarlementariërs, namens een aantal Nederlandse leden van het Europees Parlement (EP) geschreven.

In principe ontvangen Nederlandse europarlementariërs dezelfde schadeloosstelling als leden van de Tweede Kamer. Sinds 1997 wordt hier echter jaarlijks bijna 12.000 euro op gekort vanwege de hoge onkostenvergoedingen voor EP-leden. Volgens de europarlementariërs zou uit onafhankelijke controle zijn gebleken dat hun forfaitaire onkostenvergoedingen, in tegenstelling tot wat wordt gedacht, niet buitensporig hoog meer zijn. De korting is volgens de betreffende EP-leden ook in strijd met het Europees Verdrag.

Het verzoek wordt niet gesteund door de eurofracties van de PvdA en de SP. Dat is opmerkelijk omdat deze partijen wel de in februari 2005 overeengekomen gedragscode voor Nederlandse EP-leden onderschrijven. In de preambule bij de gedragscode hebben de EP-leden afgesproken bij de Nederlandse regering en het parlement aan te dringen op heroverweging van de salariskorting.

Binnenkort zal EU-voorzitter Luxemburg naar verwachting voorstellen alle europarlementariërs, ongeacht het land van herkomst, een salaris van ongeveer 7000 euro per maand toe te kennen. De grote onderlinge salarisverschillen tussen europarlementariërs uit verschillende landen, veroorzaakt door de koppeling aan het salaris van nationale parlementariërs, zouden hiermee verdwijnen.

bron: Nederlands Dagblad 17 maart 2005, websites TweeVandaag, SP, GroenLinks en D66


Meer over de beloning van