Oud-minister Chris van der Klaauw op 80-jarige leeftijd overleden

donderdag 17 maart 2005, 13:45
 Dr. Ch.A. van der Klaauw vergrootglas

Op 80-jarige leeftijd is oud-minister Chris van der Klaauw (VVD) overleden. Hij was van 1977-1981 minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet-Van Agt I.

Als minister had Van der Klaauw het niet makkelijk. Hij kreeg regelmatig te maken met felle oppositie, ook van regeringsfracties. Hij kwam vaak weifelend over maar wist toch altijd voldoende steun voor het kabinetsbeleid te krijgen. Het ging dan met name om het beleid rond kernwapens en het beleid rond Zuid-Afrika. De levering van twee duikboten aan Taiwan overleefde Van der Klaauw in politieke zin maar net.

Van der Klaauws loopbaan speelde zich voornamelijk af in de diplomatieke wereld. Van huis uit een historicus begon hij zijn carrière in 1952 in Boedapest. Daarna werkte hij onder meer Oslo, Parijs, Rio de Janeiro en Genève. In New York was hij van 1970 tot 1974 de gevolmachtigd minister bij de Verenigde Naties. Ook was hij enige tijd directeur-generaal Europese Samenwerking op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Na zijn ministerstijd was Van der Klaauw ambassadeur in Brussel en Lissabon.

bron: teletekst, biografisch archief PDC