Oud-SDAP- en PvdA-voorman Van der Goes van Naters overleden

dinsdag 15 februari 2005, 8:44

Op zaterdag 12 februari 2005 is in zijn woonplaats Wassenaar Jhr.Dr. M. van der Goes van Naters overleden. Hij werd 104 jaar. Van der Goes van Naters zat al voor de Tweede Wereldoorlog voor de SDAP in de Tweede Kamer. Na de oorlog voerde hij de fractie van de nieuwe PvdA aan, maar in 1951 stelde hij zijn functie ter beschikking. Hij kwam in opspraak door een interview in Het Vrije Volk, waarin hij een andere mening over de Nieuw-Guinea kwestie ventileerde dan het kabinetsstandpunt. Dit kabinet steunde onder meer op de PvdA.

Van der Goes van Naters speelde een belangrijke bij de Europese integratie en was ook enige tijd lid van het Europese parlement. Verder had hij belangstelling voor de ontwikkelingsproblematiekmet name in Afrika. Ook was hij een van de eersten die aandacht vroeg voor het milieubeleid.

Met de dood van Van der Goes van Naters wordt een tijdperk afgesloten. Hij was het laatste nog levende Kamerlid dat voor de Tweede Wereldoorlog in de Kamer zat en Colijn als premier meemaakte. Ook was hij de laatst overgebleven politicus die tijdens de oorlog als gijzelaar in Sint Michielsgestel was geïnterneerd.

bron: anp, biografisch archief pdc