Eerdmans (LPF) zoekt samenwerking met Wilders, mits Wilders zijn toon matigt

maandag 10 januari 2005, 12:36

LPF-Tweede-Kamerlid Joost Eerdmans zou graag samen met Geert Wilders een conservatieve beweging willen beginnen. Wel vindt hij dat Wilders minder hard tegen moslims van leer moet trekken. Er zijn naast radicale moslims ook niet-radicale moslims, aldus Eerdmans in een interview in de Volkskrant.

Volgens Eerdmans is wel belangrijk dat mensen als Wilders zich uitspreken over de misstanden die zich afspelen in dit land, maar kan de toon wat milder. Als politicus moet je uitkijken dat je niet een hele groep tegen je in het harnas jaagt met provocerende uitspraken, zo zei Eerdmans in het interview.

Wilders wil wel graag met Eerdmans in zee, maar is niet van plan een minder harde toon aan te slaan. Inmiddels heeft ook Hilbrand Nawijn, net als Eerdmans een LPF-er, belangstelling voor samenwerking met Wilders. Punt daarbij is dat een aantal leden van de LPF-fractie onderdak in een partij zoekt, sinds zij in augustus braken met de partij. In oktober al, toen er opnieuw tussen partij en fractie onverkwikkelijkheden speelden, lonkten Eerdmans en Nawijn naar Wilders.

Overigens daalt het zetelaantal van de Groep-Wilders in de peilingen van Maurice d'Hondt. Als er dit weekeinde verkiezingen zouden zijn gehouden zou de partij uitkomen op 18 zetels. Drie weken terug waren dat er nog 21, en op 29 november waren dat er 29.

bron: de Volkskrant, 8 en 10 januari 2005


Verwant nieuws