Tweede Kamer luidt op hartelijke wijze Jeltje van Nieuwenhoven uit

dinsdag 26 oktober 2004, 14:24

U was voor burgers 'aanraakbaar' als Kamerlid, een politica 'die je buurvrouw kon zijn'. Op die wijze omschreef Tweede-Kamervoorzitter Weisglas Jeltje van Nieuwenhoven. Hij deed dat in de speech die hij hield bij haar afscheid. Mevrouw Van Nieuwenhoven verlaat morgen na 23 jaar de Tweede Kamer, omdat zij gedeputeerde van Zuid-Holland wordt.

Behalve haar herkenbaarheid en oprechtheid als politica prees voorzitter Weisglas de wijze waarop Jeltje van Nieuwenhoven in de periode 1998-2002 het voorzitterschap van de Tweede Kamer had bekleed. Hij noemde haar een doortastende voorzitter, die zowel met humor als op strenge wijze leiding had gegeven. Ook roemde hij het leiderschap dat zij had getoond na de dramatisch verlopen verkiezingen van mei 2002 en haar bereidheid om toen het fractievoorzitterschap van de PvdA op zich te nemen.

Jeltje van Nieuwenhoven spoorde in haar ontslagbrief de Kamer aan meer te doen met onderzoeken van de Algemene Rekenkamer en de Nationale Ombudsman. Verder pleitte zij voor wekelijkse aanwezigheid van de minister-president bij het vragenuur. Invoering van een districtenstelsel ziet zij als gevaar voor evenwichtige vertegenwoordiging van vrouwen en minderheden, en wijst zij om die reden af.