Van As volgt Herben op als fractievoorzitter; voorlopig geen LPF-afsplitsingen

woensdag 6 oktober 2004, 11:16

Mat Herben heeft zich als voorzitter van de LPF-fractie in de Tweede Kamer teruggetrokken. Hij is opgevolgd door Gerard van As. Herben gaat als bestuurslid, misschien wel als voorzitter, orde op zaken stellen in de partij LPF. Hij wil binnen drie maanden een stabiele partij van de LPF maken.

De fractie blijft voorlopig ook bij elkaar. Hilbrand Nawijn kondigde dinsdag eerst nog aan uit de LPF-fractie te stappen. Hij vond het onverteerbaar dat Mat Herben zich maandag weer aangesloten had bij de partij LPF, nadat eind augustus de voltallige Tweede-Kamerfractie uit onvrede over het functioneren van de partij het lidmaatschap had opgezegd. Maar toen Herben dinsdag zijn fractievoorzitterschap beschikbaar stelde, was er volgens Nawijn 'wel wat veranderd'.

Eveneens deden geruchten de ronde dat Joost Eerdmans aansluiting zocht bij de Groep Wilders, die zich onlangs van de VVD afsplitste.

Dinsdag bepaalde de rechter ook dat de Tweede-Kamerfractie van de LPF buiten de Kamer niet meer mag opereren onder de naam LPF. De procedure was door het partijbestuur aangespannen omdat de fractieleden geen lid van de partij meer waren. De fractie wil de naam LPF voorlopig toch blijven gebruiken. Juristen bestuderen de uitspraak op de mogelijkheid van hoger beroep. Verder is afgesproken dat ieder lid voor zich zelf mag besluiten al dan niet van de LPF weer lid te worden.

bron: anp


verwant nieuws

meer over