Nieuwe partijen ontevreden over uitsluiting in StemWijzer

maandag 10 mei 2004, 9:53

Zeven nieuwe politieke partijen die meedoen aan de Europese verkiezingen van 10 juni 2004 zijn niet opgenomen in de populaire Stemwijzer van het Instituut Publiek en Politiek (IPP). Het IPP heeft slechts de partijprogramma's van de acht gevestigde politieke partijen verwerkt in het online programma, dat de gebruiker aan de hand van stellingen laat zien welke politieke partij de eigen standpunten het meest respecteert. De nieuwkomers overwegen een klacht in te dienen bij de Kiesraad.

Volgens de directeur van het IPP, Nel van Dijk, is opname van alle vijftien partijen in het kiesprogramma niet reëel. Veel nieuwkomers hebben geen volledig verkiezingsprogramma, waardoor ze niet bij alle stellingen geplaatst kunnen worden. Bovendien zou het invullen van een programma dat rekening houdt met standpunten van vijftien partijen te veel tijd kosten, waardoor gebruikers afhaken.

Tijdens de afgelopen verkiezingen voor de Tweede Kamer is de Stemwijzer door twee miljoen mensen geraadpleegd. Voor de Europese Verkiezingen heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken 22.500 euro subsidiegeld beschikbaar gesteld aan het project.

bron: De Volkskrant, 10 mei 2004