Prinses Juliana op 94-jarige leeftijd overleden

zaterdag 20 maart 2004, 9:59

H.K.H. prinses Juliana is vanochtend in haar slaap op paleis Soestdijk op 94-jarige leeftijd overleden. Zij was van 4 september 1948 tot en met 30 april 1980 staatshoofd en nam daarvoor in 1947 en 1948 enige tijd de regering waar, nadat koningin Wilhelmina deze tijdelijk had neergelegd. Premier Balkenende heeft haar overlijden voor tv en radio officieel bekendgemaakt.

De 32-jarige regeringsperiode van koningin Juliana stond aanvankelijk in het teken van de wederopbouw en de dekolonisatie. Daarna volgde een periode van grote economische vooruitgang, opbouw van de sociale zekerheid en stijging van de welvaart. De samenwerking in Europa was een belangrijk thema gedurende haar gehele regeerperiode. Grote figuren uit haar regeerperiode waren Drees, Beel, Zijlstra, Den Uyl en Van Agt.

Als koningin toonde zij grote belangstelling voor het maatschappelijk werk en de zorg voor gehandicapten. Door haar menselijke wijze van optreden, waarbij zij zich wars toonde van formaliteiten, verwierf zij grote populariteit. Een affaire rond de gebedsgenezeres Greet Hofmans in de jaren vijftig en de Lockheed-affaire in 1976 deden daaraan geen afbreuk.


biografie

weblinks