Europarlementariërs: allemaal hetzelfde salaris

donderdag 18 december 2003, 10:40

Europarlementariërs gaan allemaal hetzelfde verdienen. Gisteren hebben zij besloten hun salaris en arbeidsvoorwaarden gelijk te trekken. Dit betekent dat iedere Europarlementariër € 8600 per maand gaat verdienen. Dat is ruim € 100.000,- op jaarbasis.

Nu is het nog zo dat de hoogte van het salaris van een Europarlementariër gekoppeld is aan de hoogte van het salaris van zijn of haar nationaal parlement. Een Spaanse Europarlementariër verdient dus evenveel als een Spaanse volksvertegenwoordiger in het Spaanse parlement en een Nederlandse Europarlementariër evenveel als een Nederlands Tweede-Kamerlid.

Dat leidde tot forse ongelijkheden: een Italiaan verdiende bijvoorbeeld € 10.974 per maand, een Spanjaard slechts € 2618. Met de toetreding van nieuwe lidstaten als Letland en Hongarije zouden de ongelijkheden nog groter worden. Een Hongaarse parlementariër verdient bijvoorbeeld maar € 761 per maand. Die gaat er nu dus wel fors op vooruit.

Ook de onkostenregeling is aangepakt. Afgesproken is dat alleen nog maar onkosten worden vergoed op basis van bonnetjes en dus de werkelijk gemaakte kosten. In het verleden werd flink misbruik gemaakt van de onkostenregeling door laag-gesalarieerde Europarlementariërs, om hun salaris wat op te krikken.

bron: Trouw