Oud-minister J.A. Bakker overleden

maandag 6 oktober 2003, 8:32

In zijn woonplaats Wassenaar is vrijdag op 82-jarige leeftijd J.A. Bakker overleden. Hij was voor de ARP staatssecretaris van Economische Zaken in de kabinetten-Marijnen en -Cals en minister van Economische Zaken in het kabinet-Zijlstra. In het kabinet-De Jong was Bakker minister van Verkeer en Waterstaat, Koninkrijkszaken en vice-premier. Na enige maanden Tweede-Kamerlidmaatschap werd hij in 1972 topman van een verzekeringsmaatschappij.

De Fries Joop Bakker werd na werkzaam te zijn geweest in het familiebedrijf burgemeester van het Noord-Hollandse Andijk en later van Hoogeveen. In die laatste functie was hij in 1963 medeverantwoordelijk voor het politieoptreden bij boerenonlusten in het dorp Hollandscheveld. Die rellen ontstonden rond de uitzetting van een boer, die weigerde de heffing voor het Landbouwschap te betalen.

Als staatssecretaris van Economische Zaken was Bakker onder meer verantwoordelijk voor de economische stimulering van het Noorden des Land. Belangrijke wapenfeiten van zijn ministerschap op Verkeer zijn de Wet verontreiniging oppervlaktewater, een wet die het aanlegggen van centrale antennesystemen mogelijk maakte en de steunverlening aan de spoorwegen.

bronnen: biografisch archief PDC, ANP