Oud VVD-minister Ginjaar overleden

vrijdag 19 september 2003, 9:40

Gisteren, donderdag 18 september 2003, is oud-minister Ginjaar op 75-jarige leeftijd overleden. Ginjaar (VVD), van huis uit chemicus, was van 1977 tot 1981 minister van Volksgezondheid en Milieuhygiene in het kabinet-Van Agt I. Samen met zijn collega van justitie De Ruiter (CDA) loodste hij de omstreden abortuswet door de Tweede en Eerste Kamer.

Van 1981 tot 2003 zat Ginjaar in de VVD-fractie in de Eerste Kamer, waarvan enkele jaren ook als vice-fractievoorzitter en fractievoorzitter. In de Eerste Kamer hield hij zich vooral bezig met milieubeheer, hoger onderwijs en landbouw. Ook was hij voorzitter van de VVD ten tijde van het kabinet-Lubbers II. Gezegd wordt dat de val van dit kabinet mede door hem was geregisseerd.

Ginjaar geldt als de eerste minister die een samenhangend milieubeleid wist te ontwikkelen. Zo breidde hij de wettelijke regelingen uit voor de Milieu Effect Rapportage (MER) en bodembescherming. Hij nam ook het initiatief voor de waarschuwingen op de pakjes sigaretten: 'Roken is schadelijk voor de gezondheid, het kan longkanker of hartklachten veroorzaken'.

bron: de Volkskrant 19 september 2003, biografisch archief PDC