F. (Feike) de Boer

foto F. (Feike) de Boer
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)

Eerste naoorlogse burgemeester van Amsterdam. Boerenzoon uit Friesland, die werd opgeleid bij de Marine en daarna bij de koopvaardij ging werken. Werd al op 27-jarige leeftijd onderdirecteur van Stoomvaart Maatschappij 'Nederland' in Nederlands-Indië. Na zijn terugkeer in Nederland een vooraanstaande scheepvaartman in Amsterdam, vooral als voorzitter van de Scheepvaartvereniging-Noord. Actief in het verzet en gijzelaar. Bestuurde de stad zonder enige dikdoenerij; was enerzijds heel gewoon, maar anderzijds autoritair. Keerde na zijn burgemeesterschap terug naar de SMN en werd vervolgens met Schermerhorn en Van Poll lid van de Commissie-Generaal. Later directeur van scheepsbouwbedrijf NDSM.

in de periode 1945-1946: lid commissie-generaal Nederlands-Indië, burgemeester van Amsterdam

Inhoudsopgave van deze pagina:


  1. Personalia
  2. Partij/stroming
  3. Hoofdfuncties/beroepen
  4. Partijpolitieke functies
  5. Nevenfuncties
  6. Opleiding
  7. Activiteiten
  8. Wetenswaardigheden
  9. Uitgebreide versie

1.

Uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden.

De Stichting PDC beheert dit biografisch archief zonder publieke middelen. Die situatie is niet langer houdbaar. Zonder externe financiering zullen Parlement.com, het biografisch archief en Europa-Nu.nl verdwijnen. Zie deze column voor meer achtergrondinformatie.

Om die reden zijn alle biografieën nu in beperkte vorm weergegeven. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.