Stemwijzer gaat Europees

dinsdag 19 augustus 2003, 10:30

Het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) heeft in opdracht van het Europees Parlement het initiatief genomen om voor de Europese verkiezingen van 2004 een Europese versie uit te brengen van de Stemwijzer. Er zijn in dat verband al afspraken gemaakt met Duitsland. In September dit jaar moet bekend zijn welke andere landen meedoen.

In het verleden zijn al versies van de StemWijzer, onder licentie van het IPP, uitgegeven aan onder andere de Duitse zusterinstelling van het IPP: de Bundeszentrale für Politische Bildung en het Zwitserse Politarena. De Duitse versie van de Stemwijzer, Wahl-O-Mat, trok bij de bondsdagverkiezingen van 2002 ruim 3,6 miljoen bezoekers in vier weken.

Bij de Nederlandse Tweede-Kamerverkiezingen van 2003 was het overgrote deel van de ruim 2,3 miljoen bezoekers positief over de Stemwijzer. Dat blijkt uit een onderzoek door het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen en de Universiteit van Tilburg. De onderzoekers verwachten dat bij komende verkiezingen de invloed van de stemwijzer zal toenemen. Zij beschouwen het als een goed contragewicht tegen de 'mediacratie' en ander hype-gevoelige invloeden op het publieke stemgedrag.

bron: Persbericht IPP, 18 augustus 2003