Geen individuele politici in beklaagdenbankje Srebrenica-commissie

donderdag 5 juni 2003, 15:47

De parlementaire enquêtecommissie Srebrenica weigert individuele politici ter verantwoording te roepen. De commissie wil hiermee 'individuele afrekeningen' voorkomen. Deze zouden het zicht wegnemen op het falen van het hele politieke systeem toen het besluit tot het uitzenden van troepen naar de moslimenclave werd genomen.

De commissie weerstond hiermee zware druk die gisteren vanuit de Kamer werd uitgeoefend tijdens de behandeling van het enquêterapport 'Missie zonder vrede'. De fracties van CDA, VVD, SP, GroenLinks en D66 wilden met name de toenmalige defensieminister Ter Beek als individu aan de tand voelen.

Volgens onder meer VVD-woordvoerder Wilders schetste Ter Beek in 1994 een 'iets te eenzijdig' beeld van de VN-toezeggingen over luchtsteun aan de Nederlandse grondtroepen. Deze zou hij veel te positief hebben voorgesteld.

Volgens commissievoorzitter Bakker is het niet realistisch om één politicus de schuld voor het Srebrenicadrama aan te rekenen. Er was volgens de commissie in de periode dat de beslissing over uitzending genomen werd, sprake van een collectieve 'uitzendingsdwang'.

Over twee weken debatteert de Tweede Kamer met de regering over het Srebrenicarapport.

bron: Trouw, 3 en 4 juni 2003