Ruzie vermindert kansen LPF op kabinetsdeelname

vrijdag 18 april 2003, 10:58

Uitspraken in het Algemeen Dagblad van LPF-Tweede-Kamerlid Gerard van As hebben tot een gebrouilleerde sfeer geleid tussen enerzijds LPF en anderzijds VVD en CDA. De kansen voor de LPF om deel te nemen aan het kabinet met die partijen lijken daardoor te zijn verminderd. De uitspraken waren een reactie op een uitlating van VVD-leider Gerrit Zalm. De ruzie is inmiddels wel gesust, doordat de betrokkenen elkaar excuses hebben aangeboden.

Van As was woedend over de uitlating van Zalm dat hij het bizar zou vinden als de LPF weer in het kabinet zou komen. Van As zei over de op een VVD-congres door Zalm geuite gedachte, dat hij premier zou kunnen worden: 'nou, in een natte droom misschien.' Ook haalde hij uit naar premier Balkenende, die hij instabiel noemde.

De partijen zeggen dat de kwestie inmiddels als afgedaan wordt beschouwd. LPF-voorzitter Maas heeft wel benadrukt dat zijn partij niet staat te trappelen om te gaan regeren. Eventuele gedoogsteun aan een minderheidskabinet wordt door de LPF afgewezen.

bron: Trouw, 18 april 2003