Coalitie CDA-VVD-D66 lijkt eerste optie

donderdag 17 april 2003, 9:01

Nadat gisteren de nieuwe informateurs hun eerste gesprekken gevoerd hebben, lijkt de voorkeur uit te gaan naar een CDA-VVD-D66 kabinet. VVD-leider Zalm noemde na afloop van het gesprek samenwerking met de LPF 'bizar'. Zijn ervaringen met de LPF, die tot de val van Balkenende I hebben geleid, was hij duidelijk nog niet vergeten. Toch sluit hij samenwerking met de LPF niet helemaal uit. Ook het CDA lijkt een lichte voorkeur voor D66 te hebben.

De Katwijker of Staphorster variant, samenwerking met de ChristenUnie en eventueel de SGP, lijkt geen reële optie. De kleine christelijke partijen zullen ongetwijfeld bestaande wetgeving op het gebied van euthanasie en abortus willen wijzigen. Dat is voor de VVD onacceptabel.

Volgens D66-fractievoorzitter Dittrich heeft hij gisteren met de informateurs thema's voor een akkoord doorgenomen, zoals bestuurlijke vernieuwing, investeringen in het onderwijs en milieu. Punt is wel dat D66 de koppeling van uitkeringen en lonen wil handhaven, terwijl CDA en VVD die juist willen loslaten.

bron: de Volkskrant